Mikä on valokuitu, ja mitä valokuidun edut ovat?  

Tervetuloa tutustumaan valokuituun ja sen etuihin! 

Mikä on valokuitu? 

Valokuitu on ohut, kvartsilasista valmistettu johdin, jossa dataa voidaan siirtää valomuodossa. Valonnopeudella liikkuva data on erinomainen valinta laajakaistapalveluiden tarjoamiseen. 

Valokuitu­ kaivetaan maahan muovisissa suojaputkissa, ja johtimet muodostavat valokuituverkon. 

Tiesitkö muuten, että myös langattomat 4G- ja 5G-yhteydet nojaavat valokuitu­verkkoihin? 4G-ja 5G-tukiasemat ja mastot ovat nimittäin kiinni valokuitu­­verkossa. 

Miksi valokuitua tarvitaan? 

Valokuitu mahdollistaa nopeat laajakaistayhteydet kasvaviin tarpeisiin. Kotona tehdään töitä, opiskellaan, pelataan, katsotaan suoratoistopalveluja ja käydään lääkärissä nettiyhteyden avulla. Lisäksi yhä useamman kotoa löytyy älykoti- ja IoT-laitteita. Lue valokuidun asennuksesta kotiin: Valokuidun asennus – 4 simppeliä vaihetta 

Myös yritysten toiminta nojaa yhä enemmän toimiviin verkkoyhteyksiin. Nykyisin esimerkiksi maksuliikenne, pilveen tallennetut tiedostot ja pilviohjelmistojen käyttö vaativat nopean ja varmatoimisen nettiyhteyden. 

Mitä hyötyä valokuidusta on? 

Valokuitu on loistava teknologia laajakaistapalveluiden tarjoamiseen. Valokuidun etuja ovat: 

  • nopeus   
  • rajaton kapasiteetti  
  • pitkäikäisyys   
  • häiriöttömyys.  

Onko valokuitu nopea? 

Valokuitu mahdollistaa nopeat laajakaistayhteydet, joilla lataat ja lähetät yhtä nopeasti. Tällä hetkellä me tarjoamme jopa 1000 Mbit/s -liittymiä.  

Mobiililaajakaistat toimivat tukiasemien muodostamassa verkossa, jonka nopeus ja vakaus voivat vaihdella riippuen tukiaseman etäisyydestä, käyttäjämäärästä ja verkon kuormituksesta. Suosituilla mökkipaikkakunnilla kaista saattaa loppua kesken, kun 4 000 asukkaan kuntaan saapuu 5 000 kesämökkiläistä jakamaan saman mobiiliyhteyden.   

Valokuidun toiminta ei ole riippuvainen tukimastojen sijainnista tai muista verkon käyttäjistä. 

Kannattaako valokuitu? 

Valokuidun hankinta ei mene koskaan hukkaan. Hyviä verkkoyhteyksiä arvostetaan koko ajan enemmän. Valokuituyhteys voi myös nostaa kiinteistön arvoa ja lisätä sen houkuttelevuutta. Tarkka vaikutus riippuu kuitenkin useista tekijöistä, kuten kiinteistön sijainnista, tyypistä ja kunnosta.  

Kannattaako yrityksen hankkia valokuitu? 

Yritykselle valokuitu tarjoaa toimintavarman verkkoyhteyden. Yrityksen valokuitulaajakaistoihin on saatavilla lisäpalveluita, kuten verkon automaattinen valvonta, jolloin mahdollisiin häiriöihin reagoidaan automaattisesti ilman soittoa operaattorille.  

Yrityksen valokuituhankintaa pohtiessa kannattaa miettiä, mitä yritystoiminnalle tapahtuu, jos netti ei toimikaan. Onnistuuko maksaminen, pääseekö kiinni tiedostoihin ja onnistuuko tilausten tekeminen? Vain harva nyky-yritys pärjää kovin pitkään ilman toimivaa verkkoyhteyttä. 

Miten pitkään valokuitukaapeli kestää?

Kun valokuitu on kerran maahan kaivettu, sitä ei tarvitse vaihtaa vuosikymmeniin, sillä kuitukaapeli kestää jopa 50 vuotta. Kuitutekniikan kapasiteetti ei myöskään lopu kesken tulevina vuosikymmeninä, sillä sen kapasiteetti on käytännössä rajaton. 

Haussa vakaa ja nopea laajakaistapalvelu? Selvitä valokuidun saatavuus omaan kiinteistöösi

Samankaltaisia uutisia

05.07.2024

Hankasalmen valokuituhankkeen kaivuutyöt jatkuvat keskustaajamaan

Valokuituverkon rakennustyöt alkoivat Hankasalmen aseman taajamassa kesäkuun alussa, seuraavana on vuorossa kirkonkylän taajama. Järvi-Suomen Valokuidun rakennushanke Hankasalmella etenee hyvässä tahdissa. Työt aloitettiin kesäkuun alussa aseman […]
03.07.2024

Langaton verkko omakotitaloon: Genexis Pulse EX600

Järvi-Suomen Valokuidun liittymän tilatessasi kotiisi asennetaan valokuitupäätelaite, jonka wifi-ominaisuudella teet kotiin oman langattoman verkon. Jos päätelaitteen langattoman verkon kantama ei riitä käyttöösi, voit laajentaa verkkoa […]
19.06.2024

Kangasniemen valokuituhanke etenee jo seuraavalle rakentamisalueelle

Toukokuun puolivälissä alkanut valokuituverkon rakennus Kangasniemellä etenee. Seuraavana kaivuutyöt jatkuvat kyläkeskustan, Tervaniemen ja Nakertajan alueella. Kangasniemen valokuituhankkeen rakentaminen on jaettu kolmeen erilliseen rakentamisalueeseen, josta ensimmäinen […]