Valokuidun asennus – 4 simppeliä vaihetta  

Valokuituliittymän hankinta on loistava tapa varmistaa kotitaloudelle huippunopeat ja luotettavat internetyhteydet. Valokuidun asennus yleensä melko yksinkertaista. Meillä Järvi-Suomen Valokuidulla asennustöistä vastaa ammattitaitoinen asennustiimi.   

Näin tapahtuu valokuidun asennus:

Vaihe 1: Tonttisuunnittelu  

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ensimmäinen ja tärkein vaihe on tonttisuunnittelu. Kun olet tehnyt liittymätilauksen, suunnittelijamme on sinuun yhteydessä ja sopii tonttisuunnittelukäynnistä. Tonttisuunnittelukäynnillä on hyvä käydä läpi kaikki mieltä askarruttavat kysymykset ja kertoa omat toiveet asennukseen liittyen.  

Käynti jakautuu ulko- ja sisäsuunnitteluun.   

1a: Ulkosuunnittelu    

Ulkosuunnittelussa määritellään lyhyin ja helpoin reitti lähimmältä kuitupisteeltä taloon. Suunnittelija huomioi terassi- ja piharakennelmat, eivätkä ne ole este kuidun hankkimiselle.  

Suunnittelija kysyy, onko tontilla maanalaisia rakenteita tai kaapelointeja, jotta kaivuutöissä osataan varautua pihavalojen kaapelointeihin, puutarha-altaiden vesiputkiin ja muihin matala-asennuksiin.  

1b: Sisäsuunnittelu  

Sisäsuunnittelussa katsotaan, mitä reittiä kuitu tuodaan taloon sisälle ja mihin päätelaite sijoitetaan.  

Kuitu voidaan tuoda sisälle talon ulkoseinän läpi eli tehdä niin sanottu läpivienti.  Läpivientiä ei tarvita, jos taloon on valmis putkireitti kaapeleita varten. Kuitu sujahtaa samaan putkeen suitsaitsukkelaan.  

Päätelaite on pienikokoinen valkoinen laite, joka kiinnitetään seinään. Se sijoitetaan niin, että päätelaitteen langattomasta verkosta saadaan mahdollisimman kattava. Mikäli kiinteistössä on tekninen tila, voidaan päätelaite asentaa myös sinne. Tällöin langattoman verkon kantavuutta parantamaan voidaan asentaa wifi-toistin. 

Käynnin päätteeksi suunnittelija kertoo, jos sinun tarvitsee varautua asennukseen esimerkiksi siirtämällä huonekaluja tai terassikalusteita pois asennusalueelta.  

Vaihe 2: Valokuituliittymän asennusajankohdan sopiminen  

H-hetki lähestyy! Kun asennusajankohta alkaa olla käsillä, sinuun ollaan puhelimitse yhteydessä ja sovitaan aikatauluista. Asennustyöt jakautuvat kaivuutöihin ja käyttöönottoon. Ne tehdään kahtena eri ajankohtana, jotka sovitaan erikseen. Työt tehdään arkipäivisin klo 8–16 välillä.   

Pihan kaivuutöiden aikana ei ole pakko olla kotona. Sisätöiden eli käyttöönoton yhteydessä paikalla olo on suotavaa, mutta ei pakollista. Jos olet paikalla, saat samalla vinkit ja neuvot päätelaitteen käyttöön.  

Vaihe 3: Kaivuutyöt  

Tuumasta toimeen! Tontin kaivuutyöt tehdään sovittuna ajankohtana ja kuitu upotetaan noin 30 senttimetrin syvyyteen.   

Tontin kaivuutyöt tehdään yleensä pienellä kaivinkoneella, jolloin myös kaivuujälki on pienempi. Saatat joutua tasoittamaan jälkeä lapiolla ja kylvämään uutta nurmea. Kaivuutöissä voidaan hyödyntää myös täryauraa, joka hyvin pieni kumiteloilla kulkeva kone. Sen pieni sahamainen terä ei aiheuta nurmikolle yleensä isoja haittoja ja kaivuujälki on siisti. Voit tarvittaessa tasoitella kaivuujälkeä haravalla.  

Kaivuutöiden kesto riippuu mm. kaivuumatkasta ja reitin haastavuudesta. Yleisesti ottaen työ vie enintään päivän. Kaivuutöiden jälkeen valokuitukaapeli on talon ulkopuolella odottamassa käyttöönottoa.  

Vaihe 4: Käyttöönotto    

Melkein valmista! Käyttöönotto on simppeli työvaihe, joka kestää muutaman tunnin. Asentaja tuo kaapelin taloon sisälle joko putkireittiä tai tekemällä läpiviennin ulkoseinään. Sisällä asentaja kiinnittää päätelaitteen seinään, kytkee sen valokuituun, ja ottaa laitteen käyttöön.   

Lopuksi asentaja testaa, että laajakaistayhteys ja kaapelitelevisiopalvelu toimivat, ja opastaa sinut päätelaitteen käyttöön. Sitten pääset nauttimaan valonnopeasta ja luotettavasta laajakaistayhteydestä sekä virheettömästä tv-kuvasta. 

Joskus sisätyöt tehdään osittain valmiiksi jo ennen tontin kaivuutöitä, tai ennen kuin kuitua on edes tuotu koko alueelle. Tätä kutsutaan kylmäasennukseksi ja sen tarkoitus on nopeuttaa käyttöönottovaihetta. Kylmäasennus tarkoittaa sitä, että asentaja asentaa reitittimen pohjan ja päätekotelon sekä tekee mahdollisen läpiviennin.  Kylmäasennus voidaan tehdä hyvissä ajoin ennen kaivuukauden alkua. 

Tee saatavuushaku ja tilaa valokuitu!  

Kiinnostuitko valokuituliittymän hankkimisesta? Voit tarkistaa Järvi-Suomen Valokuidun saatavuusalueet ja tehdä tilauksen helposti muutamalla klikkauksella. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.  

Samankaltaisia uutisia

17.06.2024

Mikä on valokuitu, ja mitä valokuidun edut ovat?  

Tervetuloa tutustumaan valokuituun ja sen etuihin!  Mikä on valokuitu?  Valokuitu on ohut, kvartsilasista valmistettu johdin, jossa dataa voidaan siirtää valomuodossa. Valonnopeudella liikkuva data on erinomainen […]
10.06.2024

Valokuituverkon rakennus Virtasalmen taajamassa alkaa

Järvi-Suomen Valokuitu aloittaa valokuituverkon rakennustyöt Virtasalmella maanantaina 17. kesäkuuta. Järvi-Suomen Valokuitu on rakentamassa valokuituverkkoa Virtasalmen taajamaan, josta verkonrakennus jatkuu Väisäläntien mukaisesti länteen kohti Kuosmalaa, Nevankylää, Kantalaa, […]
05.06.2024

Miksi taloyhtiöön kannattaa hankkia valokuituyhteys?

Nykyaikaisessa taloyhtiössä on myös nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet. Valokuitu takaa jokaiseen huoneistoon nopean ja toimintavarman tietoliikenneyhteyden. Yhteysnopeus ei valokuidussa vaihtele verkon ruuhkahuippujen mukaan, vaan toimii tasaisesti riippumatta […]